Η Βιολογική Καλλιέργεια της ροδιάς

Η Βιολογική Καλλιέργεια της ροδιάς

Greek30 minutes1 hourΗ Βιολογική Καλλιέργεια της ροδιάςUncategorised

Η ροδιά

Η Ροδιά (Punica granatum Linnaeus) ανήκει στην οικογένεια των Πουνικοειδών (Punicaceae), που περιλαμβάνει μόνο ένα γένος και δύο είδη (P. granatum και P. protopunica). Το λιγότερο γνωστό είδος, η P. protopunica, βρέθηκε στο νησί Soqotra στις νότιες ακτές της Υεμένης. Προσαρμόζεται εύκολα σε διαφορετικά εδάφη και είναι ανθεκτική σε πολύ σκληρές συνθήκες ζέστης, ξηρασίας και έλλειψης φροντίδας.

Η ροδιά (Punica granatum Linnaeus) είναι ενδημικό της περιοχής μεταξύ του Ιράν και της βορινής Ινδίας και έχει καλλιεργηθεί από τα αρχαία χρόνια σε όλη τη λεκάνη της Μεσογείου μέχρι την Ινδία, όπου καλλιεργείται ακόμα και σήμερα.

Η ροδιά είναι ένας φυλλοβόλος και αγκαθωτός θάμνος μέχρι 1-1,5 μέτρα ύψος ή μικρό δέντρο, που δεν ξεπερνά τα 5 μέτρα. Έχει μεγάλα μονήρη άνθη, που βγαίνουν είτε στην άκρη των βλαστών από ένα, είτε πολλά μαζί, συνήθως πορτοκαλοκόκκινα και σπανιότερα λευκά, σε σχήμα τρομπέτας με πτυχωτά πέταλα. Τα φύλλα της είναι πράσινα, ωοειδή, γυαλιστερά.

Η ροδιά απαντάται σε διάφορες μορφές, με κυριότερες τις οξύκαρπες (ξινόρροδα) και τις γλυκόκαρπες (γλυκόρροδα) καθώς και σε μορφή νάνου. Δέντρο ανθεκτικό, σπάνια προσβάλλεται από παράσιτα. Πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα ή παραφυάδες.

Τα φρούτα της ροδιάς είναι σφαιρικά, γυαλιστερά κοκκινωπά ή κιτρινωπά όταν ωριμάσουν, γεμάτα με τραγανούς σπόρους οι οποίοι είναι καλυμμένοι με ένα χυμώδη πολτό.

Η βιολογική καλλιέργεια

Τα ευρωπαϊκά βιολογικά ρόδια, που είναι η βάση για την παραγωγή χυμού ροδιού που παρασκευάζεται στην Ελλάδα, καλλιεργούνται με μεθόδους βιολογικής καλλιέργειας που εκμεταλλεύονται τους μηχανισμούς της ίδιας της φύσης. Έτσι με την χρήση ωφέλιμων μικροοργανισμών δημιουργούνται εύρωστα φυτά με πλούσια βλάστηση και ανθοφορία, και λιγότερο ευπαθή. Όπως κάθε άλλος οργανισμός στον πλανήτη, ένα φυτό δεν λειτουργεί ανεξάρτητα. Στο ριζικό του σύστημα και στη φυλλική του επιφάνεια, συμβιώνουν μικροοργανισμοί που δημιουργούν ένα μοναδικό οικοσύστημα.

Οι μυκορριζικοί μύκητες και τα βακτήρια ανάπτυξης (PGPRs) που χρησιμοποιούνται στη βιολογική καλλιέργεια, λειτουργούν ως φυσική ασπίδα απέναντι σε άλλους παθογόνους μικροοργανισμούς και εμπλουτίζουν το φυτό με ιχνοστοιχεία και μέταλλα. Το υγιές φυτό θα είναι παραγωγικό και θα αποδίδει ασφαλής καρπούς που διατηρούν το σύνολο των οργανοληπτικών τους χαρακτηριστικών. Τα βιολογικά ρόδια καλλιεργούνται με παραδοσιακές μεθόδους καλλιέργειας, με σεβασμό στη γη και στο περιβάλλον χωρίς τη χρήση φυτοχημικών και φυτοθρεπτικών σκευασμάτων χημικής σύστασης, σε οποιοδήποτε στάδιο της καλλιέργειας. Στόχος της βιολογικής γεωργίας που εφαρμόζεται είναι η προσφορά υγιεινών ροδιών που διατηρούν την υπέροχη γεύση τους κι τις βιταμίνες, τους ενώ παράλληλα διασφαλίζεται η προστασία της υγείας καταναλωτών και του περιβάλλοντος.

european union

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΚΑΜΠΑΝΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΩΘΟΥΝ ΓΕΩΡΓΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΥΨΗΛΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ

european pomegranate

Με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, οι απόψεις και οι γνώμες που διατυπώνονται εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών και δεν αντιπροσωπεύουν κατ' ανάγκη τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ευρωπαϊκού Εκτελεστικού Οργανισμού Έρευνας (REA). Ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε η χορηγούσα αρχή μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνες για αυτές.

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί Cookies για την καλύτερη δυνατή περιήγησή σας.